CLINIC
IJSCLUB

 

 


Naam:
Barend Princen

Relatie met de club: KNSB trainer Baanselectie Tilburg Gewest Noord Brabant Limburg Zeeland
Technisch coördinator IJsclub Tilburg

Sportloopbaan / ervaring / taak-functie: Na het volledig doorlopen van de voetbaljeugd overgestapt op schaatsen. Inmiddels 28 jaar ervaring met wedstrijdschaatsen waarvan ook al 25 jaar als trainer.

Wat maakt jouw sport zo leuk: Schaatsen is een prachtige combinatie van snelheid, kracht, uithoudingsvermogen en een verfijnde techniek


IJsclub Tilburg bestaat sinds 1963 maar bleef klein tot de Elfstedentochten van ’85 en ’86. Toen werden jeugdschaatslessen opgestart. Daarmee leerden duizenden kinderen in Tilburg schaatsen en kennismaken met deze oerhollandse sport. Daar kwamen marathoncorryfeeën Ruud Aerts en Bas van Hest uit voort die beiden een alternatieve elfstedentocht wonnen. En daarna natuurlijk Ireen Wüst, de meest succesvolle Nederlandse Olympiër ooit. De IJsclub is er natuurlijk niet alleen voor deze toppers maar zij vormen het resultaat van al die lessen die breed opgepakt worden. Uiteindelijk zijn zij een stimulans voor nieuwe jeugd om te sporten en te bewegen. De nieuwe Tilburgse 400 meterbaan in 2009 gaf nieuwe impulsen en leidde tot een groei naar één van de grootste ijsclubs van Nederland. Daardoor stijgt het niveau en ook nu komen er weer nieuwe talenten aan. Maud Lugters won al 5 keer op rij de fameuze Vikingrace en de baanselectie Tilburg werkt volop aan doorstroming naar het hoogste niveau. Met hun oranje pakken vallen ze op en vormen ze een stimulans voor jongere kinderen die nog op clubniveau schaatsen. De wedstrijd doe je individueel maar de training doe je samen. Je presteert niet zonder de hulp van een ander en zo ontstaan vele vriendschappen. Hier leren de kinderen veel van en we bereiken onze doelen als we de kinderen naast de liefde voor de sport wat extra’s mee kunnen geven.